GPS pentru copii

Rămurica GPSDoi designeri, Tan Yong Kai și Priscilla Lui Sik Peng, au creat un tip de dispozitiv GPS ce poate fi folosit în modul cel mai intuitiv cu putință pentru a găsi drumul atunci cînd te-ai rătăcit în necunoscut. Numele oficial este cel de „companion GPS portabil robotizat”, noi îi vom spune însă rămurică. Principalul public țintă sînt copii, dar vă mărturisim că nici noi nu ne-am da în lături să colindăm prin oraș cu o asemenea jucărie „magică” în mînă. Se numește Dandella.

Cum funcționează
GPS pentru copii Rămurica se îndoaie singură în direcția unei alte rămurele-pereche. Când acestea se apropie una de cealaltă, găsindu-se în jungla urbană, luminițele din vîrfurile lor încep să pulseze. Simplu, nu? Este exact genul nostru de utilizare a tehnologiei. Fără complicații, fără interfețe, fără funcții suplimentare. Vine parcă din epoca în care ceasurile erau doar ceasuri, telefoanele – telefoane, radiourile – radiouri și așa mai departe. E o combinație între floarea soarelui și gestul de a indica un lucru cu degetul.

Luminița din vîrf se mai aprinde atunci cînd bateria este pe terminate. Atunci rămurica trebuie pusă la încărcat. Sau, în acest caz, am putea încerca un barbarism (justificat): rămurica trebuie pusă la… regenerat. Și unde altundeva se poate regenera mai bine decît într-o vază? Acesta este de fapt un container special, ce permite încărcarea fără contact a dispozitivului GPS. Și fiindcă tot veni vorba de tehnologie, să spunem că rămurica se poate conecta prin Bluetooth cu un telefon mobil, de exemplu, pentru a indica pe hartă poziția efectivă a celor doi deținători de rămurele.

Abia așteptăm să apară așa ceva pe piață, deși deocamdată vorbim despre un concept. Acesta a cîștigat însă medalia de aur la Concursul internațional de design Osaka 2006, și este posibil să îl vedem fabricat într-o bună zi.

Pentru mai multe detalii, inclusiv imagini, vizitați site-ul Universității Naționale din Singapore (NUS) în blogul celor de la Design Incubation Centre (DIC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *