Puterea gîndului

Project EpocUltimul răcnet în materie de controllere nu este reprezentat de  către „telecomanda” cu accelerometre de la Wii, ci de casca din imagine. Creat de către Emotiv Systems, produsul se numește Project Epoc și reprezintă o mașinărie capabilă să detecteze semnalele electrice produse de creier. Semnalele respective pot reprezenta gînduri, sentimente sau expresii.

În filmulețul atașat puteți vedea o demonstrație practica de telekinezie… virtuală. Nu vă lăsați descurajați de aparenta lipsă de sincronizare. Din comentariile postate pe YouTube vina este de natură software. Cu alte cuvinte, casca înțelegea suficient de repede ce gîndea purtătorul ei. Problema era că nu putea să traducă în timp real acest lucru calculatorului pe care rula simularea…

Sigur, lumea jocurilor este fabuloasă. Utilizatorii de Wow sau SecondLife se vor bucura să aibă la dispoziție un asemenea controller. Dar eu deja visez la aplicațiile practice „practice”: medici care vor opera holbîndu-se la un monitor, macaragii care își vor controla utilajul de la sol, direct prin intermediul căștii-minune, scriitori de bloguri eliberați de sub dictatura tastaturii și, evident, șoferi ca mine și ca tine, care nu vor mai avea nevoie de volan.

Cu siguranță, aplicațiile militare nu vor lipsi. Sper doar ca acestea să ne aducă puțin mai aproape de integrarea (voluntară, temporară și reversibilă) dintre om și computer.

Începutul arată cam așa:

[youtube YxMux4uEkLI nolink]

3 răspunsuri la „Puterea gîndului”

  1. super tare frate…la cum s-au dezvoltat calculatoarele in 10 ani sau cati sunt…peste vreo 50 de ani crek robotii o sa munceasca in locul nostru….era si normal sa apara si asa ceva….cu fiecare an ce trece se descopera noi lucruri.

  2. Nu numai ca s-au dezvoltat, dar au devenit și accesibile. Știrea e cu atît mai interesantă cu cît nu vorbim despre o chestie exclusivistă, creată de IBM pentru NASA sau Sandia sau cine știe ce Laborator Național de cercetare. Dispozitivul din imagine va fi pe piață (la un preț mare pentru noi, dar comestibil pentru utilizatorul mediu american). Și acesta va fi doar începutul. Sper.
    Cît privește roboții care vor munci în locul nostru, asta e o altă discuție. În secolul ăsta (XXI) nu cred că roboții vor fi promovați de la muncile repetitive, de rutină, de uzură. Partea creativă a muncii va reveni tot oamenilor. Din fericire. Că altfel nu am mai avea ce să păpăm. Dar peste un secol nu știu… n-aș băga mîna în foc. Mai vorbim atunci.

  3. tare rau cred k peste maxim 80 de ani majoritatea oamenilor vor avea in casa asa ceva exact ca,calculatoarele din ziua noastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *