Retelele viitorului

dLAN Wireless extender, produs de DevoloUn post recent pe blogul zoso.ro readuce în discuţie chestiunea aiuritoare a reţelei metropolitane de fibră optică – NetCity – pe care primarul Capitalei, eliberat de orice alte griji şi responsabilităţi, vrea s-o îngroape (la propriu) în Bucureşti pe durata efemerului său mandat.

Fiind un tip generos din fire şi pentru că m-am săturat de noroaie şi săpături, m-am gîndit să ofer o soluţie alternativă nenumitului primar sau oricăror altor firme interesate să aducă în ţară o tehnologie mai deşteaptă.

Înţeleg că principalul ‘of’ al cabliştilor ar fi dependenţa de un monopol (UTI) impus de Primărie. Primăria se jură că nu fură, dar i-am prins cu cablu-n gură. Uite ce le sugerez eu tuturor acestora…

O reţea de date construită cu ajutorul liniilor existente de alimentare cu curent electric!

În limba engleză (dacă vreţi să căutaţi cu Google), conceptul se cheamă broadband over powerline şi se prescurtează BPL. Pe scurt, semnalul de date vine pe acelaşi cablu electric pe care vine şi curentul care alimentează calculatorul. Fără interferenţe (pentru că se folosesc frecvenţe diferite), fără să găurim pereţii sau să tragem cabluri noi, fără radiaţii…

Lupta pe standarde se dă încă, dar eu aş putea paria că viitorul va fi electric şi asta curînd. Am aşteptat atîta vreme, de ce să ne jucăm de-a monopolul pe fibră optică, atunci cînd putem trece direct la pasul următor?

Sigur, atunci cînd pică curentul, pică şi netul. Dar cîţi lucrează pe laptop la lumina lumînării?

Lasă un răspuns