Retelele viitorului

dLAN Wireless extender, produs de DevoloUn post recent pe blogul zoso.ro readuce în discuție chestiunea aiuritoare a rețelei metropolitane de fibră optică – NetCity – pe care primarul Capitalei, eliberat de orice alte griji și responsabilități, vrea s-o îngroape (la propriu) în București pe durata efemerului său mandat.

Fiind un tip generos din fire și pentru că m-am săturat de noroaie și săpături, m-am gîndit să ofer o soluție alternativă nenumitului primar sau oricăror altor firme interesate să aducă în țară o tehnologie mai deșteaptă.

Înțeleg că principalul ‘of’ al cabliștilor ar fi dependența de un monopol (UTI) impus de Primărie. Primăria se jură că nu fură, dar i-am prins cu cablu-n gură. Uite ce le sugerez eu tuturor acestora…

O rețea de date construită cu ajutorul liniilor existente de alimentare cu curent electric!

În limba engleză (dacă vreți să căutați cu Google), conceptul se cheamă broadband over powerline și se prescurtează BPL. Pe scurt, semnalul de date vine pe același cablu electric pe care vine și curentul care alimentează calculatorul. Fără interferențe (pentru că se folosesc frecvențe diferite), fără să găurim pereții sau să tragem cabluri noi, fără radiații…

Lupta pe standarde se dă încă, dar eu aș putea paria că viitorul va fi electric și asta curînd. Am așteptat atîta vreme, de ce să ne jucăm de-a monopolul pe fibră optică, atunci cînd putem trece direct la pasul următor?

Sigur, atunci cînd pică curentul, pică și netul. Dar cîți lucrează pe laptop la lumina lumînării?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *