Ziua cand au venit… exo-scheletele

Vă mai amintiţi de Sigourney Weaver în Alien 2 şi de confruntarea cu mama tuturor alienilor? Nu a reuşit să învingă scîrboasa creatură decît graţie unui exoschelet greoi, pe care cei de pe navă îl foloseau la diverse operaţiuni solicitante de la bord.

Iată încă un exemplu despre realitatea care a depăşit fantezia. Americanii au pus la punct o versiune militară a unui astfel de exoschelet. E mult mai suplu şi mai agil. După cum o să vedeţi în filmuleţul următor, tipul care îl probează poate să meargă pe călcîie, să danseze şi cîte şi mai cîte.

Mai au de lucrat doar la două chestii: la autonomie, dar ei zic că treaba asta e ca şi rezolvată, şi, după părerea mea, exoscheletului i-ar prinde bine o mînă mai apropiată de modelul natural. Deocamdată cele două cârlige nu mă conving. Sigur, poate să ridice greutăţi mari, agăţându-le sau împingându-le, dar e o chestie teribil de stângace.

Cea mai spectaculosă mi se pare însă declaraţia din finalul filmului, conform căreia exoscheletele vor putea fi părăsite de utilizator şi îşi vor putea continua misiunea ca roboţi autonomi. SF? Nu cred… Priviţi:

2 răspunsuri la „Ziua cand au venit… exo-scheletele”

Lasă un răspuns