Ştergerea selectivă a amintirilor

Un grup de cercetători de la Centrul pentru Ştiinţe Neurale al Universităţii New York a publicat recent un studiu prin care susţine că anumite amintiri dureroase pot fi şterse în mod selectiv.

Cercetările s-au desfăşurat, evident, numai pe şoareci, dar principiul de funcţionare şi-ar putea descoperi aplicabilitatea şi pe subiecţi umani. Primii vizaţi sînt pacienţii suferind de stres post-traumatic (PTSD), hăituiţi de amintiri chinuitoare dobîndite în special în timpul conflictelor armate, al accidentelor sau al calamităţilor.

Echipa, condusă de Joseph LeDoux, a dresat mai întîi un lot de cobai să se teamă de două tonuri muzicale distincte, reproduse concomitent cu un şoc electric. Apoi au împărţit lotul în două. Jumătate dintre şoricei au fost trataţi cu U0126, o substanţă cunoscută pentru faptul că provoacă amnezie parţială, jumătate nu au fost trataţi în nici un fel, constituind „grupul martor”. Apoi, pe cînd şoriceii trataţi se aflau sub influenţa tratamentului, întregului lot i-a fost „reamintit” doar unul dintre tonuri.

O zi mai tîrziu, cercetătorii au testat cele două tonuri muzicale pe întregul lot de şoricei. Cobaii trataţi nu s-au temut de tonul auzit în timpul tratamentului. Cei netrataţi au reacţionat prin teamă la ambele sunete. Aşadar tratamentul reuşise să şteargă, în mod selectiv, doar una dintre amintiri.

În mod normal, creierul memorează lucrurile prin transferarea lor dintr-o zonă de stocare pe termen scurt în una de stocare pe termen lung. Procesul în sine este cunoscut sub numele de reconsolidare. Conform datelor oferite în studiul citat, în cazul şoarecilor trataţi cu U0126, amintirea respectivă a fost ştearsă de-a binelea, şi nu doar asocierea tonului cu şocul electric.

Pentru referinţă: Synapse-specific reconsolidation of distinct fear memories in the lateral amygdala | Valérie Doyère, Jacek Debiec, Marie Monfils, Glenn Schafe şi Joseph LeDoux | Nature Neuroscience

2 răspunsuri la „Ştergerea selectivă a amintirilor”

  1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, anyone? Dar de unde stiu ca n-au sters si altceva? Si de unde stiu ca amintirea astfel stearsa n-o sa reapara pana la urma, producand probleme si mai mari?

  2. Poate ai noroc, ca în Total Recall. Sau nu – vezi The Manchurian Candidate. Asta dacă ar fi să vorbim din filme. (Deşi preferatul meu este instrumentul luminos din MIB.)
    Din fericire, ştiinţa e încă departe de asemenea performanţe, dar ele într-adevăr par din ce în ce mai posibil de atins. Deocamdată, este interzisă administrarea de U0126 oricăror subiecţi umani. Oricum, dacă pui problema în acest fel, treaba pare murdară, deşi scopul e cît se poate de nobil.
    Cînd nu ai încredere în medicul tău, poate să ţi se pară suspect faptul că îţi ia pulsul atunci când tu i te plîngi de dureri de burtă. Iar accidente pot oricând să apară, de aceea s-a inventat asigurarea de malpraxis.

Lasă un răspuns