Puterea gîndului

Project EpocUltimul răcnet în materie de controllere nu este reprezentat de  către „telecomanda” cu accelerometre de la Wii, ci de casca din imagine. Creat de către Emotiv Systems, produsul se numeşte Project Epoc şi reprezintă o maşinărie capabilă să detecteze semnalele electrice produse de creier. Semnalele respective pot reprezenta gînduri, sentimente sau expresii.

În filmuleţul ataşat puteţi vedea o demonstraţie practica de telekinezie… virtuală. Nu vă lăsaţi descurajaţi de aparenta lipsă de sincronizare. Din comentariile postate pe YouTube vina este de natură software. Cu alte cuvinte, casca înţelegea suficient de repede ce gîndea purtătorul ei. Problema era că nu putea să traducă în timp real acest lucru calculatorului pe care rula simularea…

Sigur, lumea jocurilor este fabuloasă. Utilizatorii de Wow sau SecondLife se vor bucura să aibă la dispoziţie un asemenea controller. Dar eu deja visez la aplicaţiile practice „practice”: medici care vor opera holbîndu-se la un monitor, macaragii care îşi vor controla utilajul de la sol, direct prin intermediul căştii-minune, scriitori de bloguri eliberaţi de sub dictatura tastaturii şi, evident, şoferi ca mine şi ca tine, care nu vor mai avea nevoie de volan.

Cu siguranţă, aplicaţiile militare nu vor lipsi. Sper doar ca acestea să ne aducă puţin mai aproape de integrarea (voluntară, temporară şi reversibilă) dintre om şi computer.

Începutul arată cam aşa:

3 răspunsuri la „Puterea gîndului”

  1. super tare frate…la cum s-au dezvoltat calculatoarele in 10 ani sau cati sunt…peste vreo 50 de ani crek robotii o sa munceasca in locul nostru….era si normal sa apara si asa ceva….cu fiecare an ce trece se descopera noi lucruri.

  2. Nu numai ca s-au dezvoltat, dar au devenit şi accesibile. Ştirea e cu atît mai interesantă cu cît nu vorbim despre o chestie exclusivistă, creată de IBM pentru NASA sau Sandia sau cine ştie ce Laborator Naţional de cercetare. Dispozitivul din imagine va fi pe piaţă (la un preţ mare pentru noi, dar comestibil pentru utilizatorul mediu american). Şi acesta va fi doar începutul. Sper.
    Cît priveşte roboţii care vor munci în locul nostru, asta e o altă discuţie. În secolul ăsta (XXI) nu cred că roboţii vor fi promovaţi de la muncile repetitive, de rutină, de uzură. Partea creativă a muncii va reveni tot oamenilor. Din fericire. Că altfel nu am mai avea ce să păpăm. Dar peste un secol nu ştiu… n-aş băga mîna în foc. Mai vorbim atunci.

  3. tare rau cred k peste maxim 80 de ani majoritatea oamenilor vor avea in casa asa ceva exact ca,calculatoarele din ziua noastra

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: