Cum sună proteinele?

Muzica proteinelorDoi biologi cu ureche muzicală au transformat secvenţele de proteine în pasaje de muzică clasică. Scopul lor declarat a fost acela de a permite savanţilor cu dificultăţi de vedere să perceapă diferenţele existente între diversele proteine. Intenţia secundară a fost aceea de a populariza bucăţica lor de biologie, preocupată în continuare de descifrarea şi ordonarea genomului uman.

Metodologia utilizată de Rie Takahashi şi Jeffrey H. Miller de la UCLA a fost publicată recent în jurnalul Genome Biology. Problema lor a fost aceea că trebuiau să înghesuie 20 de aminoacizi standard, constituenţii de bază ai proteinelor, în doar 13 note muzicale (două octave). De asemenea, cei doi au fost nevoiţi să găsească o manieră consecventă de a imprima un ritm firesc fiecărei melodii.

Cheia a fost dată de utilizarea codonilor – seturi de trei baze adiacente ce codifică anumiţi aminoacizi. Au creat patru durate diferite pentru diversele note muzicale, luînd în calcul faptul că anumiţi codoni apăreau mai des decît alţii. Apoi au folosit acorduri de cîteva note. De exemplu atît tirozina, cît şi fenilalanina au fost reprezentate printr-un acord în sol major. Cu toate acestea, cei doi aminoacizi se disting prin aranjarea diferită a notelor individuale ce compun acordul respectiv.

Metoda lui Takahashi şi Miller a oferit un rezultat mai armonios decît încercările precedente, axate mai ales pe secvenţe de ADN sau pe modul în care se pliau spaţial proteinele respective. În plus, ajutaţi de Frank Pettit, cei doi au creat şi un progrămel ce foloseşte regulile propuse pentru conversia aminoacizilor în muzică şi speră ca acesta să accelereze „traducerea” lor în… muzică.

Destul cu vorbăraia, exemplele online sunt aici. Preferata mea a fost Giardia Intestinalis. Sper să vă distreze sau, încă şi mai bine, să „vedeţi” acolo, ceea ce nu se vede pe hîrtie.

2 răspunsuri la „Cum sună proteinele?”

  1. Salutari am si eu nevoie de un cantec in care notatiile muzicale sa fie scrise exp: Do re Re mi mi… Sper ca intelegeti, astept raspuns… [email protected]

    [Acest comentariu a fost editat ortografic de un moderator.]

  2. Ca sa fiu sincer, nu inteleg. Ne puteti indica ce anume cautati printr-un exemplu? Altfel, am lasat comentariul dumneavoastra aici, poate va poate ajuta alt cititor al site-ului. Succes!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: