GPS pentru copii

Rămurica GPSDoi designeri, Tan Yong Kai şi Priscilla Lui Sik Peng, au creat un tip de dispozitiv GPS ce poate fi folosit în modul cel mai intuitiv cu putinţă pentru a găsi drumul atunci cînd te-ai rătăcit în necunoscut. Numele oficial este cel de „companion GPS portabil robotizat”, noi îi vom spune însă rămurică. Principalul public ţintă sînt copii, dar vă mărturisim că nici noi nu ne-am da în lături să colindăm prin oraş cu o asemenea jucărie „magică” în mînă. Se numeşte Dandella.

Cum funcţionează
GPS pentru copii Rămurica se îndoaie singură în direcţia unei alte rămurele-pereche. Când acestea se apropie una de cealaltă, găsindu-se în jungla urbană, luminiţele din vîrfurile lor încep să pulseze. Simplu, nu? Este exact genul nostru de utilizare a tehnologiei. Fără complicaţii, fără interfeţe, fără funcţii suplimentare. Vine parcă din epoca în care ceasurile erau doar ceasuri, telefoanele – telefoane, radiourile – radiouri şi aşa mai departe. E o combinaţie între floarea soarelui şi gestul de a indica un lucru cu degetul.

Luminiţa din vîrf se mai aprinde atunci cînd bateria este pe terminate. Atunci rămurica trebuie pusă la încărcat. Sau, în acest caz, am putea încerca un barbarism (justificat): rămurica trebuie pusă la… regenerat. Şi unde altundeva se poate regenera mai bine decît într-o vază? Acesta este de fapt un container special, ce permite încărcarea fără contact a dispozitivului GPS. Şi fiindcă tot veni vorba de tehnologie, să spunem că rămurica se poate conecta prin Bluetooth cu un telefon mobil, de exemplu, pentru a indica pe hartă poziţia efectivă a celor doi deţinători de rămurele.

Abia aşteptăm să apară aşa ceva pe piaţă, deşi deocamdată vorbim despre un concept. Acesta a cîştigat însă medalia de aur la Concursul internaţional de design Osaka 2006, şi este posibil să îl vedem fabricat într-o bună zi.

Pentru mai multe detalii, inclusiv imagini, vizitaţi site-ul Universităţii Naţionale din Singapore (NUS) în blogul celor de la Design Incubation Centre (DIC).

Lasă un răspuns